Wiralowy majonez z gotowanych jajek. Nie bez powodu sos ten stał się hitem
Tradycyjny majonez robi się z oleju i surowych żółtek. Wiele osób opcja konieczności dodawania do majonezu surowych jaj, skutecznie zniechęca przed samodzielnym przygotowaniem tradycyjnego sosu. Z pomocą przychodzi najmodniejszy patent sezonu (nie ma dnia, żeby w mediach społecznościowych nie wyświetlił mi się kolejny przepis na ten majonez), czyli majonez z gotowanych jajek.
Jak zrobić majonez z gotowanych jajek?
Przepis jest dziecinnie prosty, ponieważ wszystkie składniki wystarczy zmiksować blenderem, aż powstanie kremowa emulsja. Będziesz zaskoczony smakiem – to jest naprawdę rewelacyjne!
Przepis: Majonez z gotowanych jajek
Prosty majonez bez surowych żółtek.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 661
Składniki
- 3 gotowane jajka
- 100 ml wody
- 75 ml oleju
- 1 łyżeczka octu
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta białego pieprzu
Sposób przygotowania
- Robienie majonezuPrzełóż wszystkie składniki do blendera i miksuj, aż uzyskasz kremowy sos.
Gotowy majonez należy przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce (najlepiej zrobić taką ilość, aby zużyć go w ciągu kilku dni).
Taki majonez możesz wykorzystać dokładnie tak samo, jak tradycyjny majonez. Doskonale sprawdzi się na kanapkach czy jako dodatek do sałatek (możesz go dodać do tradycyjnej sałatki jarzynowej, sałatki ziemniaczanej, sałatek z burakami czy też sałatki śledziowej). Oczywiście majonez pasuje również do gotowanych jaj (koniecznie zapisz ten przepis na Wielkanoc).
Na bazie takiego majonezu możesz robić sosy, które rewelacyjnie nadają się jako dodatek do dań z grilla. Przykłady? Aby zrobić sos koperkowy, dodaj do majonezu łyżkę jogurtu naturalnego i dużą garść świeżego, posiekanego koperku. Aby zrobić sos czosnkowy, dodaj odpowiednią dla siebie ilość czosnku przeciśniętego przez praskę i ewentualnie trochę śmietany. Do majonezu można dodać także ulubione zioła, ciekawą opcją będzie dodanie curry i ostrej papryki. Popularny i lubiany przez wiele osób sos do frytek czy mięs zrobisz, mieszając majonez z keczupem. Łyżkę majonezu z gotowanych jajek możesz też dodać do ciasta na placki ziemniaczane.